Menu

Van de voorzitter – september

Geplaatst op 25 september 2017 door Bas Snijders

Het nieuwe seizoen is begonnen en het is echt even wennen. We zijn later begonnen dan normaal en dat voelt niet vertrouwd aan. Natuurlijk was ik ook groot voorstander van de nieuwe door de KNVB voorgestelde tijdskalender. Dat betekent in praktijk later beginnen met de voorbereiding van het nieuwe seizoen, zeg maar na de schoolvakanties. Aan het einde van het seizoen ook langer doorgaan, zodat we niet halverwege het voorjaar met mooi al weer klaar zijn met de competities. Een loffelijk streven van de KNVB maar het is zoals gezegd wennen. Tijdens het schrijven van deze column realiseer ik mij dat het zelfs ook consequenties hiervoor heeft. Want nog nooit was ik zo laat met mijn 1e column van het nieuwe seizoen. Dat het niet alleen een gevoel is, maar dat het ook gebaseerd is op realiteit zal ik hierna proberen uit te leggen.

Het wennen ligt ook aan de voorbereiding die je als bestuur en jeugdcommissie hebt om het nieuwe seizoen goed op te starten. Achter de schermen moet er veel werk verricht worden om de elftallen, maar ook de faciliteiten op orde te krijgen. Dit wordt natuurlijk nog eens versterkt door de introductie van het nieuwe pupillenvoetbal (enigszins op afstand zie ik wel hele grote uitslagen, dat zal toch ook niet bedoeling zijn denk ik). De aanleg van het nieuwe kunstgrasveld en na drie jaar moet voor de eerste keer de meeste elftallen weer in het nieuw gestoken worden. Ook zie je dat (vooral) jeugdelftallen nog niet in de juiste samenstelling spelen, niet goed zijn ingedeeld en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarnaast heb ik het gevoel dat het een nieuwe trend wordt om veel wedstrijden te verplaatsen of uit te stellen, waardoor ik nu niet bepaald het gevoel heb dat onze velden volledig bezet zijn. De KNVB heeft ons voor het zoveelste jaar in de bekercompetities vooral uitwedstrijden toegewezen, waardoor bv. ons 1e en 2e elftal sinds 2 september niet meer thuis hebben gespeeld. Wat natuurlijk ook weer consequenties heeft voor het kantine bezoek.

Concluderend kun je dus stellen dat niet augustus, maar september de maand van de voorbereiding is geworden en dat we volgende week echt van start gaan. Er staat dan een overvol programma van (19) thuiswedstrijden op de kalender. Als het weer mee blijft zitten dan wordt het nieuwe kunstgrasveld in gebruik genomen en speelt het 1e elftal haar eerste thuiswedstrijd op het gerenoveerde grasveld. Dat voelt vertrouwd aan en zo moet het ook. Er was de laatste weken te weinig roering op het complex en daar word ik pas onrustig van.

De laatste weken was de communicatie op de website zeg maar minimaal en dat had een reden. De voorzitter van deze commissie en bestuurslid Bas Snijders had aangegeven dat hij na een aantal jaren de inspiratie en energie ging missen om in deze commissie de trekker te zijn. Omdat hij nog niet is uitgekeken op NSVV en zijn bestuursfunctie is hij na intern overleg binnen het bestuur geswitcht en is hij vanaf de start van het nieuwe seizoen de voetbaltechnische commissie komen versterken. In deze commissie is hij voorzitter en ook de verbinding naar het bestuur. Hoewel de taken binnen deze commissie nog goed verdeeld moeten worden, is deze commissie qua mankracht weer op orde.

Omdat naast Bas nog drie leden van de communicatie commissie hun werkzaamheden hebben gestaakt, ligt deze commissie op zijn Hollands te zeggen op zijn gat. Dat is een groot probleem voor NSVV! Communicatie is een container begrip geworden, hetgeen vaak wordt genoemd als de oorzaak van een probleem, discussies of andere interne vetes. Door het ontbreken van een communicatie commissie worden onze leden essentiële informatie onthouden. Door het ontbreken van deze commissie constateer ik dat de opening van het nieuwe kunstgrasveld niet goed wordt gecommuniceerd/aangekondigd binnen de vereniging en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

Nu zijn (of hopen) we niet doof (te zijn) voor kritiek en vooral de website van NSVV heeft het al vaak moeten ontgelden in discussies en bij het tevredenheidsonderzoek van leden. Maar communicatie is meer dan alleen de website en dat ga je nu merken. De externe communicatie naar media, de nieuwsbrief, de communicatie vanuit commissies verloopt momenteel niet en dat wordt als wij er niets aan doen een groot probleem.

Door ervaring wijzer geworden, hebben wij de vacatures niet alleen vermeldt op de site, maar zijn wij ook actief de boer op gegaan om nieuwe leden te werven. Tot voor een week geleden zonder succes. En dan? Het tijdelijk laten invullen door andere bestuursleden/vrijwilligers, die al genoeg op hun “bordje” hebben? Dat is niet verstandig om meerdere redenen. Je belast sommige vrijwilligers teveel, waardoor ook zij hun plezier kunnen verliezen. Daarnaast verdoezelt het met kunst en vliegwerk in stand houden van de communicatie de problematiek en denken de meeste leden dat het wel los loopt en kunnen ze vrolijk door ouwehoeren over de website van NSVV, die echt klote is.

Daarom hebben of hadden we als bestuur besloten om deze column de laatste communicatie op de website te laten zijn en daarna de site op zwart te zetten. Met uitzondering natuurlijk van het programma voor de komende week. Ik zou in mijn column het communicatieprobleem nog eens goed onder de aandacht van onze leden brengen en vervolgens de website grotendeels uit de lucht halen en dan maar hopen dat er vanuit de vereniging leden in beweging komen.

Dat was de bedoeling, want door de discussie binnen het bestuur zijn er toch weer leden benaderd c.q. mee in gesprek gegaan. Deze gesprekken verlopen constructief en het ziet ernaar uit, dat we mogelijk weer nieuwe leden hebben gevonden om een nieuwe communicatie commissie te gaan vormen. Hiermee is de commissie nog niet volledig ingevuld, maar het geeft wel perspectief voor de toekomst. Dus nog steeds zijn er vacatures voor 2 personen om de communicatiecommissie goed inhoud te kunnen geven.

Graag doe ik dan ook een dringende oproep aan onze leden om je aan te melden als lid voor deze commissie. Het vergt echt geen avonden werk, maar als je kennis hebt van websites of de nieuwsbrief kan samenstellen of de externe en interne communicatie wilt verzorgen binnen de vereniging overweeg dan eens de drempel over te stappen en lid te worden van de communicatiecommissie.

Door het nieuwe perspectief zullen wij de site nog niet op zwart zetten en hopen wij op voldoende initiatief vanuit de vereniging.

Tot volgende maand.

Arie Kruithof

1 Reactie

  1. Martin Reedijk schreef:

    Gewoon, net als vroeger, de opstellingen weer bij boekhandel Reedijk in de etalage hangen 🙂 (geintje)

Reageer ook